Πληροφορίες για το κοινό

Καταμέτρηση πίεσης;

Κατεβάστε το αρχείο pdf και το αρχείο excel ώς βοήθημα για την επταήμερη καταγραφή της πίεσής σας.

Πιστοποιημένα πιεσόμετρα σύμφωνα με την Ευρωπαική Εταιρεία Υπέρτασης για μετρήσεις στο σπίτι.

Υπέρταση και Παχυσαρκία

28/04/2022 , ΠΟΙΚΙΛΙΔΟΥ Μ.

To να είστε υπέρβαροι ή να έχετε παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ο ορισμός της υπερβαρότητα και της παχυσαρκίας βασίζεται σε έναν υπολογισμό που ονομάζεται δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Μπορείτε να βρείτε τον ΔΜΣ σας χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική αριθμομηχανή https://pikilidou.gr/deiktis-mazas-somatos. Ένα άτομο θεωρείται υπέρβαρο εάν ο ΔΜΣ του είναι μεγαλύτερος από 25, ενώ ένα άτομο με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο ταξινομείται ως παχύσαρκο. Η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή έχουν παχυσαρκία μπορούν να δουν σημαντικές μειώσεις στην αρτηριακή πίεση με ακόμη και μέτρια απώλεια βάρους.

Όταν μειώνεται το σωματικό βάρος τότε η πίεση ελαττώνεται.

Η απώλεια 10 κιλών αντιστοιχεί σε μείωση της πίεσης κατά 5-20mmHg. Έτσι ένα άτομο που πάσχει από ήπια υπέρταση, με την απώλεια βάρους μπορεί να αποφύγει τη λήψη φαρμάκου για ρύθμιση της πίεσης.

Υπάρχουν 3 τρόποι απώλειας βάρους:

  • Η αλλαγή του τρόπου ζωής (διατροφή – φυσική δραστηριότητα)
  • Τα φάρμακα
  • Η βαριατρική χειρουργική

Αλλαγή του τρόπου ζωής

Τα προγράμματα που σας βοηθούν να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας συνήθως εκτελούνται από ψυχολόγους, διατροφολόγους ή άλλους επαγγελματίες. Οι στόχοι των αλλαγών στον τρόπο ζωής είναι να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, να γίνετε πιο δραστήριοι και να είστε πιο ενήμεροι για το πόσο τρώτε και ασκείστε, βοηθώντας σας να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές.

Αυτή η προσέγγιση στην απώλεια βάρους μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μέρη:

  • Μειώνοντας τα εναύσματα που σας κάνουν να θέλετε να φάτε
  • Τρώγοντας υγιεινές τροφές και τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Καθορισμός στόχων και χρήση ανταμοιβών
  • Ενσωμάτωση λιγότερου καθιστικής (ανενεργού) χρόνου και πιο ενεργού χρόνου στην ημέρα σας 

Άσκηση και κίνηση: Ενώ η άσκηση από μόνη της δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Εκτός από τη βελτίωση της σωματικής υγείας, μειώνει επίσης το άγχος. Δεν χρειάζεται να κάνετε έντονη άσκηση ή να πηγαίνετε στο γυμναστήριο καθημερινά για να πάρετε αυτά τα οφέλη. Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η λήψη των σκαλοπατιών αντί του ανελκυστήρα και η διασφάλιση ότι σηκώνεστε συχνά εάν εργάζεστε σε ένα γραφείο, μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. 

Φάρμακα για την παχυσαρκία 

Αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 — Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 είναι φάρμακα που χορηγούνται με ένεση κάτω από το δέρμα στην κοιλιά, το μηρό ή το βραχίονα. Χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του διαβήτη. λειτουργούν αυξάνοντας την απελευθέρωση ινσουλίνης ως απάντηση σε ένα γεύμα και επιβραδύνοντας την πέψη. Μπορεί επίσης να έχουν καρδιαγγειακά οφέλη σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αγωνιστών υποδοχέων της GLP- 1 είναι συχνές, ιδιαίτερα σε υψηλότερες δόσεις, και μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο ή διάρροια. Μπορεί να μην είστε σε θέση να ανεχτείτε τη συνιστώμενη δόση του φαρμάκου λόγω παρενεργειών, αλλά ο γιατρός μπορεί να συστήσει να συνεχίσετε να το παίρνετε σε χαμηλότερη δόση εάν χάνετε βάρος. 

Βουπροπιόνη-ναλτρεξόνη — Το Bupropion είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους σε άτομα που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Η ναλτρεξόνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Οι άνθρωποι που έλαβαν συνδυασμό βουπροπιόνης-ναλτρεξόνης έχασαν περίπου το 5 έως 6 τοις εκατό του αρχικού σωματικού τους βάρους μετά από ένα χρόνο. 

Ορλιστάτη — Η ορλιστάτη είναι ένα φάρμακο που μειώνει την ποσότητα λίπους που απορροφά το σώμα σας από τα τρόφιμα που τρώτε. Η ορλιστάτη αρκετές φορές εμφανίζει δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μετεωρισμός και διαταραχές στις κενώσεις.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να χάσει βάρος με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι βαριατρικής χειρουργικής ο πιο διαδεδομένος είναι στις ημέρες μας η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή ή αλλιώς γαστρικό μανίκι (Sleeve Gastrectomy).

Βιβλιογραφία

  1. https://www.uptodate.com/contents/losing-weight-beyond-the-basics?source=history_widget
  2. https://www.uptodate.com/contents/overweight-obesity-and-weight-reduction-in-hypertension?source=history_widget

 

Ενημερωθείτε για τα Νέα της ΕΕΥ

Εγγραφείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς της Ιστοσελίδας μας

Astrazeneca
Βιανέξ
Bayer
La Guidoti
Innovis
Menarini Hellas
Servier
Uni Farma
Viatris
Win Medica