Υπέρταση και εγκεφαλικό - (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ΑΕΕ)
06/05/2022 ,
Τα εγκεφαλικά επεισόδια (ή όπως επίσημα ονομάζονται στην ιατρική ορολογία τα «αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ΑΕΕ») αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και την πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας στους ενήλικες. Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα περίπου 82 Έλληνες υφίστανται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και περίπου 40 χάνουν τη ζωή τους. Ένα έτος μετά από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου το 1/3 των ασθενών έχει αποβιώσει, το 1/3 έχει ενός βαθμού αναπηρία και μόνο το 1/3 έχει επανέλθει στη πρότερη κατάσταση υγείας.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από πολλαπλούς διαφορετικούς μηχανισμούς, υπάρχουν δε πολλές διαφορετικές αιτίες και παράγοντες που τα προκαλούν. Ανάμεσα σε αυτά τα αίτια η μακροχρόνια παρουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης (αρρύθμιστης αρτηριακής υπέρτασης) αποτελεί τον σημαντικότερο και πιο συχνό παράγοντα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται ότι συμμετέχει ουσιαστικά με πολλαπλούς μηχανισμούς στην εκδήλωση περισσοτέρων από το μισά εγκεφαλικά επεισόδια. Για παράδειγμα η εμμένουσα για πολλά χρόνια παρουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης συμμετέχει (μαζί με άλλους παράγοντες) στη σταδιακή φθορά των αγγείων του εγκεφάλου, η οποία καταλήγει είτε σε κλείσιμο (απόφραξη) ή λιγότερο συχνά σπάσιμο (ρήξη) τους, δηλαδή στους δύο κεντρικούς μηχανισμούς γένεσης της ισχαιμικού και του αιμορραγικού εγκεφαλικού, αντίστοιχα.
Ο ακρογωνιαίος λίθος για την αποφυγή και πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ως εκ τούτου η σωστή, και εάν είναι εφικτό η ιδανική, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης δια βίου με τη χρήση μη φαρμακευτικών ή/και φαρμακευτικών μέσων. Αλλά και μετά την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου η σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί πολύ σημαντικό μέτρο πρόληψης προκειμένου να αποφευχθεί ένα επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα επιθυμητά επίπεδα ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης πρέπει πάντοτε να εξατομικεύονται και να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε ατόμου. Εντούτοις στη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων είναι θεμιτό η συνήθης πίεση (δηλαδή στις περισσότερες μετρήσεις πίεσης) η μεγάλη πίεση (συστολική) να κυμαίνεται από 120 έως 130 mmHg και η μικρή πίεση (διαστολική) από 70 έως 80 mmHg.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους ξαφνικά με ένα ή και περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: α) αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, β) αδυναμία ή μούδιασμα ή παράλυση κάποιου άκρου, γ) σύγχυση-ζάλη ή αστάθεια στο περπάτημα, δ) απώλεια ή διαταραχή της όρασης, ε) δυνατό, ασυνήθιστο πονοκέφαλο.
Εάν νιώσεις ένα από τα συμπτώματα αυτά, πρέπει άμεσα να:
-
Καλέσεις το ΕΚΑΒ και τον ιατρό σου
-
Ξαπλώσεις κάπου
-
Μην πάρεις κανένα χάπι
Εάν μετρήσεις την πίεση σου είναι πολύ πιθανό να την βρεις αυξημένη ή ασυνήθιστα αυξημένη. Εντούτοις μην πάρεις κανένα χάπι για να τη μειώσεις γιατί ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για τη ζωή σου ή να χειροτερεύσει την εξέλιξη του εγκεφαλικού. Η σωστή φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό ΜΟΝΟ μετά από ειδικές εξετάσεις και σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών στο νοσοκομείο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ΑΕΕ επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών (https://www.stroke.gr/el/)