Πληροφορίες για το κοινό

Καταμέτρηση πίεσης;

Κατεβάστε το αρχείο pdf και το αρχείο excel ώς βοήθημα για την επταήμερη καταγραφή της πίεσής σας.

Πιστοποιημένα πιεσόμετρα σύμφωνα με την Ευρωπαική Εταιρεία Υπέρτασης για μετρήσεις στο σπίτι.

Συγκεκαλυμμένη Υπέρταση

10/02/2023 , Κ. Θωμόπουλος

Ένα μέρος του γενικού πληθυσμού που μετράει την πίεσή του στο σπίτι, την βρίσκει αυξημένη και αυτό αποτελεί πολλές φορές το έναυσμα να πάει στο γιατρό του για έλεγχο υπέρτασης. Ο γιατρός στο ιατρείο, στους περισσότερους από αυτούς με αυξημένη πίεση στο σπίτι, βρίσκει επίσης αυξημένη τιμή στο ιατρείο και έτσι θέτει τη διάγνωση της υπέρτασης. Υπάρχει όμως 10-15% των εξεταζόμενων με αυξημένη τιμή στο σπίτι, που ο γιατρός μετρά φυσιολογικές τιμές στο ιατρείο, δηλαδή κάτω από 140/90 mmHg. Αυτή η μικρή ομάδα των εξεταζόμενων αποτελούν αυτούς με συγκεκαλυμένη (κρυμμένη) υπέρταση. Πολλές φορές ο γιατρός για να τεκμηριώσει περαιτέρω την ύπαρξη συγκεκαλυμένης υπέρτασης συστήνει είτε την συστηματική μέτρηση και καταγραφή της πίεσης στο σπίτι για μια εβδομάδα ή κάνει χρήση της 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης με ειδικό πιεσόμετρο που ο εξεταζόμενος φέρει στην καθημερινότητά του για 24 ώρες εκτός ιατρείου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών με συγκεκαλλυμένη υπέρταση;

Είναι συνήθως άνδρες, καπνιστές, ή εργάζονται σε θέσεις ευθύνης με αρκετό άγχος. Γενικά, είναι εξεταζόμενοι που το καθημερινό τους άγχος (εργασία ή σπίτι) υπερβαίνει το άγχος που μπορεί να έχουν όταν εξετάζονται στο ιατρείο.

Τι σημαίνει ότι κάποιος πάσχει από συγκεκαλυμμένη υπέρταση;

Σημαίνει ότι ο κίνδυνος για ένα μελλοντικό επεισόδιο είναι αυξημένος περίπου σαν και αυτόν που έχουν οι αμιγώς υπερτασικοί (που έχουν δηλαδή υψηλή πίεση τόσο εντός όσο και εκτός ιατρείου).

Πρέπει να παίρνουν φάρμακα αυτοί με συγκεκαλυμμένη υπέρταση;

Σίγουρα αυτοί που έχουν ενδείξεις «φθοράς» στην καρδιά, στους νεφρούς ή στα αγγεία τους θα πρέπει να πάρουν αντιυπερτασικό φάρμακο. Αντιθέτως, αυτοί χωρίς ίχνη φθοράς θα πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά, να τροποποιήσουν επί το βέλτιστο τις συνήθειες ζωής (π.χ. να διακόψουν το κάπνισμα, να χάσουν βάρος, να υιοθετήσουν Μεσογειακό τρόπο διατροφής, να περιορίσουν στο έπακρο το “junk-food”, να κάνουν συστηματική άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και να παρακολουθούνται συχνά από τον ιατρό τους. Η εμπειρία δείχνει ότι σύντομα «η μάσκα της συγκάλυψης της υπέρτασης» θα πέσει αρκετά σύντομα στις συνθήκες ιατρείου. Βέβαια, αυτοί που θα επιτύχουν έναν σωστό τρόπο ζωής (υγιεινό lifestyle) θα αργήσουν να μπουν στο club των υπερτασικών.

Τι σημαίνει κοινωνιολογικά συγκεκαλλυμένη υπέρταση;

Το ολοένα αυξανόμενο καθημερινό στρες, η εργασιακή εξουθένωση, η φτωχοποίηση και η απώλεια ιδανικών και ειδώλων (ρομποτοποίηση της καθημερινότητας) αποτελούν τους κοινωνικούς μοχλούς αύξησης της συχνότητας της συγκεκαλυμμένης υπέρτασης. Πιστεύω, σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της συγκεκαλυμμένης υπέρτασης και της υπέρτασης γενικότερα είναι ο καθένας από εμάς να αγαπήσει τον εαυτό του, να ασκείται και να βρίσκει τρόπους ηρεμίας. Η συγκεκαλυμμένη υπέρταση είναι ένας δείκτης πλήρως αναστρέψιμης ψυχικής ανισορροπίας που προλαμβάνεται ή υποστρέφει 100% σε ατομικό επίπεδο. 

Ενημερωθείτε για τα Νέα της ΕΕΥ

Εγγραφείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς της Ιστοσελίδας μας

Astrazeneca
Βιανέξ
Bayer
La Guidoti
Innovis
Menarini Hellas
Servier
Uni Farma
Viatris
Win Medica