Παπαδάκης Ιωάννης Παθολογική Κλινική ΠαΓΝΗ, Κρήτη

Ιστορική αναδρομή

Το Ιατρείο Υπέρτασης της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 από τον επιμελητή τότε Ιωάννη Παπαδάκη (ο οποίος έως και σήμερα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος αυτού), στην υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή Ν. Τσαπάρα Παθολογική Κλινική. Ως σκοπό του είχε τη διερεύνηση και αντιμετώπιση ασθενών με αρτηριακή υπέρταση. Στην πορεία διευρύνθηκε το αντικείμενό του με στόχο την ανάδειξη και εν συνεχεία την αντι­μετώπιση όλων των «τροποποιήσιμων» παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο). Το 2016, με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, αναγνωρίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης ως Κέντρο Αριστείας Αρτηριακής Υπέρτασης (Hypertension Excellence Centre).

Κλινικό έργο

To Ιατρείο Υπέρτασης λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή) με μέσο όρο 14 εξεταζομένων ασθενών την ημέρα. Ενδεικτικά, το 2019 εξετάσθηκαν 1.920 ασθενείς. Από την έναρξη του ιατρείου ξεκίνησε η καταγραφή των ασθενών σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου καταγράφονται όλα τα κλινικά, εργαστηριακά και δημογραφικά στοιχεία αυτών. Σε αυτήν τη βάση δεδομένων είναι μέχρι σήμερα καταγεγραμμένοι 3.600 ασθενείς. Παράλληλα, σε καθημερινή βάση παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες για υπερτασικούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη στενή συνεργασία του ιατρείου με το αντίστοιχο ιατρείο της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και στην αντιμετώπιση περιστατικών ανθεκτικής υπέρτασης με τη μέθοδο της συμπαθητικής απονεύρωσης των νεφρικών αρτηριών, που πραγματοποιείται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ. Συνεργασία επίσης υπάρχει με τα ιατρεία της Ενδοκρινολογικής και Νεφρολογικής Κλινικής για την πλήρη διαχείριση ασθενών με δευτεροπαθή υπέρταση, καθώς και με το τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας για τη διάγνωση και θεραπεία της νεφραγγειακής υπέρτασης. Επιπλέον, το ιατρείο μας συνεργάζεται με το τμήμα βαρυϊατρικής χειρουργικής της Κλινικής Χειρουργικής Oγκολογίας για την αντιμετώπιση των ασθενών με σοβαρού βαθμού παχυσαρκία.

Στο Ιατρείο Υπέρτασης απασχολούνται οι Ι. Παπαδάκης, παθολόγος – Clinical Hypertension Specialist ESH δ/ντης ΕΣΥ, ο οποίος είναι και ο επιστη­μονικός υπεύθυνος, Γ. Βρέντζος, παθολόγος δ/ντης ΕΣΥ, Κ. Παπανικολάου, παθολόγος, Β. Θεοδωρακοπούλου, παθολόγος, επιμελήτρια Β′ και Φ. Ψυχαράκη, επισκέπτρια υγείας.

Εξοπλισμός Ιατρείου:

  • 2 συσκευές 24ωρης καταγραφής αρτηριακής πίεσης (Spacelabs)
  • Φορητό Doppler αγγείων για τον υπολογισμό του σφυροβραχιόνιου δείκτου.
  • Ηλεκτροκαρδιογράφος
  • Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα
  • Συσκευή αμφίχειρης ταυτόχρονης μέτρησης της αρτηριακής πίεσης (Microlife).

Εκπαιδευτική δραστηριότητα:

Παρέχεται εξειδίκευση σε παθολόγους και γενικούς ιατρούς. Μέχρι σήμερα 10 παθολόγοι και 6 γενικοί ιατροί (από κέντρα υγείας της Κρήτης) έχουν παρακολουθήσει τη λειτουργία του ιατρείου για χρονικό διάστημα από 6 μήνες μέχρι και 3 έτη.

Διοργάνωση ημερίδων – στρογγυλών τραπεζιών, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες πόλεις της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, για την εκπαίδευση παθολόγων, καρδιολόγων, γενικών ιατρών στην υπέρταση αλλά και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διοργάνωση μετεκπαιδευτικών μαθημάτων για την υπέρταση στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Κρήτης.

Ερευνητική δραστηριότητα:

  • Η μελέτη της επίπτωσης του μεταβολικού συνδρόμου στους υπερτασικούς ασθενείς.
  • Επιδημιολογική καταγραφή των διαφόρων κλασικών αλλά και νεότερων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον αστικό και αγροτικό πληθυσμό του νομού Ηρακλείου.
  • Καταγραφή των διατροφικών συνηθειών του κρητικού πληθυσμού και συσχέτιση με παράγοντες κινδύνου.
  • Μελέτη επίπτωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και των παραγόντων κινδύνου αυτών σε ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις.
  • Επίδραση της χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στην υπέρταση και άλλες μεταβολικές παραμέτρους.
  • Συμμετοχή σε διεθνείς και ελληνικές πολυκεντρικές μελέτες.

Η ερευνητική δραστηριότητα του Ιατρείου Υπέρτασης είχε ως αποτέλεσμα 54 δημοσιεύσεις σε περιοδικά PubMed και άνω των 70 ανακοινώσεων σε διεθνή συνέδρια, καθώς και την εκπόνηση 3 διδακτορικών διατριβών.

papadakisja@hotmail.com

Ενημερωθείτε για τα Νέα της ΕΕΥ

Εγγραφείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς της Ιστοσελίδας μας

Astrazeneca
Βιανέξ
Bayer
La Guidoti
Innovis
Menarini Hellas
Servier
Uni Farma
Viatris
Win Medica