Α' Εξάμηνο 2024 - Μελέτες & Αναλύσεις

  1. Long-Term Efficacy and Safety of Renal Denervation for Blood Pressure Reduction. Hypertension 2024
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    Η νεφρική απονεύρωση (RDN) αναπτύχθηκε ως μια νέα θεραπεία για την υπέρταση. Προηγούμενες μελέτες της RDN, που συνήθως χρησιμοποιούν ταυτόχρονα αντιυπερτασικά φάρμακα, έχουν βρει μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήταν βραχείας διάρκειας. Για να κατανοήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της RDN, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα μέσα αποτελέσματα από τέσσερις μελέτες παρατήρησης με διάρκεια παρακολούθησης έως και 10 χρόνια (N=264) και από δύο τυχαιοποιημένες μελέτες με εικονική επέμβαση (sham) με 3 χρόνια παρακολούθησης (257 ασθενείς έλαβαν RDN, 75 έλαβαν εικονική διαδικασία).

    Η RDN συνδέθηκε με κλινικά σημαντικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης τόσο στις παρατηρητικές όσο και στις τυχαιοποιημένες μελέτες με εικονική επέμβαση. Χρησιμοποιώντας την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης μέσω της 24ωρης μέτρησης, στις τέσσερις παρατηρητικές μελέτες (μέση παρακολούθηση, 8 χρόνια), η μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης ήταν −14.8±3.4 mmHg. Στις δύο τυχαιοποιημένες, μελέτες, η μέση προσαρμοσμένη (sham-adjusted) μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης στα 3 χρόνια μετά τη διαδικασία ήταν −12.7±4.5 mmHg. Το φορτίο των αντιυπερτασικών φαρμάκων δεν άλλαξε σημαντικά μεταξύ της αρχικής αξιολόγησης και των αξιολογήσεων κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Η RDN δεν συνδέθηκε με αρνητική επίδραση στη νεφρική λειτουργία πέρα από αυτό που θα αναμενόταν με τη γήρανση.

    Τα δεδομένα για την RDN συνεχίζουν να δείχνουν κλινικά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, και αυτή η ανάλυση προσφέρει ενθαρρυντικά δεδομένα για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της.

    Long-Term Efficacy and Safety of Renal Denervation for Blood Pressure Reduction. Hypertension 2024

  1. Rationale for the Inclusion of β-Blockers Among Major Antihypertensive Drugs in the 2023 European Society of Hypertension Guidelines | Hypertension 2024
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

      • - Κύριες Φαρμακευτικές Επιλογές: Οι β-αναστολείς (BBs) αναγνωρίζονται ως κύρια φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης, ίσα με τους διουρητικούς, τους αναστολείς διαύλων ασβεστίου και τους αναστολείς του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης.
      • - Μείωση της Πίεσης του Αίματος: Οι β-αναστολείς μειώνουν την πίεση του αίματος εξίσου αποτελεσματικά με άλλα φάρμακα, προσφέροντας σημαντική προστασία.
      • - Καρδιαγγειακά Οφέλη: Σε ελεγχόμενες δοκιμές με εικονικό φάρμακο, οι β-αναστολείς επιδεικνύουν σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων και της θνησιμότητας.
      • - Συγκριτικές Μελέτες: Σε ορισμένες συγκριτικές μελέτες, οι β-αναστολείς έχουν δείξει μικρότερη συνολική καρδιαγγειακή προστασία, αλλά σε άλλες η προστατευτική τους επίδραση είναι παρόμοια ή μεγαλύτερη από τα άλλα κύρια φάρμακα.
      • - Συνδυασμοί Φαρμάκων: Οι β-αναστολείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα αποδεικνύουν παρόμοια προστατευτική επίδραση.
      • - Ειδικές Παθήσεις: Οι β-αναστολείς είναι εκλεκτικά φάρμακα για πολλές καρδιακές και άλλες συνοδές παθήσεις.
      • - Προστασία από Εγκεφαλικό: Η κριτική για τους β-αναστολείς λόγω της μειωμένης προστασίας από το εγκεφαλικό σε συγκριτικές μελέτες είναι αμφιλεγόμενη, καθώς άλλες μελέτες δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα για τα κύρια φάρμακα.
      • - Γενική Προστασία: Η συνολική καρδιαγγειακή προστασία πρέπει να είναι ο κύριος παράγοντας για την επιλογή φαρμάκου, καθώς τα μερικά δεδομένα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συνολικά οφέλη.

        Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη θεραπεία της υπέρτασης, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές επιδράσεις και οφέλη των β-αναστολέων.


    Rationale for the Inclusion of β-Blockers Among Major Antihypertensive Drugs in the 2023 European Society of Hypertension Guidelines | Hypertension 2024
  1. Cardiac Remodeling after Hypertensive Pregnancy Following Physician-Optimized Blood Pressure Self-Management: The POP-HT Randomized Clinical Trial Imaging Substudy. Circulation 2024
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    H υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή αναδιαμόρφωση της καρδιάς, η οποία μπορεί να μην αντιστραφεί μετά τον τοκετό. Η μελέτη 'Physician-Optimized Postpartum Hypertension Treatment, POP-HT' ανέδειξε ότι ο βελτιωμένος έλεγχος της αρτηριακής πίεσης κατά την περίοδο ανάρρωσης του καρδιαγγειακού συστήματος μετά τον τοκετό συνδέεται με μακροχρόνια διατήρηση χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης. Αυτή η μελέτη διερευνά περαιτέρω τις επιδράσεις στην αναδιαμόρφωση της καρδιάς. Σε μια μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, 220 γυναίκες τυχαιοποιήθηκαν σε ομάδες που έλαβαν αυτοπαρακολούθηση με βελτιστοποιημένη αντιυπερτασική θεραπεία υπό την καθοδήγηση γιατρού ή την συνήθη μεταγεννητική φροντίδα. Οι συμμετέχουσες ήταν γυναίκες 18 ετών και άνω με προεκλαμψία ή υπερτασική κύηση που χρειάζονταν αντιυπερτασικά φάρμακα μετά τον τοκετό. Τα καρδιακά αποτελέσματα καταγράφηκαν με υπερηχοκαρδιογραφία και μαγνητική τομογραφία καρδιάς γύρω από τον τοκετό και εννέα μήνες μετά τον τοκετό. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στη δομή και λειτουργία της καρδιάς για την ομάδα παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της μάζας και των όγκων της αριστερής κοιλίας και της αύξησης του κλάσματος εξώθησης. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βραχυπρόθεσμη βελτιστοποίηση της αρτηριακής πίεσης μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη, ενδεικτικά ευνοϊκότερων καρδιαγγειακών εκβάσεων.
  1. The effect of semaglutide on blood pressure in patients with type-2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Endocrine 2024
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    Σε μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της σεμαγλουτίδης, ενός αγωνιστή υποδοχέα πεπτιδίου-1 που μοιάζει με γλυκαγόνη (GLP-1 RA), στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (BP) σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 (T2D). Η μελέτη επικεντρώθηκε σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs) που συνέκριναν υποδόρια ή από του στόματος χορήγηση σεμαγλουτίδης με εικονικό φάρμακο ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Αναλύοντας 29 RCTs με 26,985 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σεμαγλουτίδη μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση (SBP) κατά μέσο όρο 2.31 mmHg σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Ωστόσο, η επίδρασή της στη διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP) ήταν ελάχιστη. Επιπλέον, η σεμαγλουτίδη ήταν αποτελεσματική στη μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c (HbA1c) και στην προώθηση της απώλειας βάρους. Τόσο οι υποδόριες όσο και οι από του στόματος μορφές της σεμαγλουτίδης παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση της SBP. Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σεμαγλουτίδη, είτε χορηγείται υποδόρια είτε από το στόμα, είναι ευεργετική για τη μείωση της SBP σε ασθενείς με T2D, καθιστώντας την μια πολύτιμη επιλογή θεραπείας. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της σεμαγλουτίδης στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της συνολικής υγείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
  1. Should ACE Inhibitors and ARBs Be Continued Perioperatively?
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ / Κριτική ανάλυση από Journal Watch NEJM

    Daniel D. Dressler, MD, MSc, MHM, FACP Σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή, οι ερευνητές εξέτασαν τα διεγχειρητικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα 30 ημερών όταν αυτά τα φάρμακα διακόπηκαν ή συνεχίστηκαν.

    Πολλοί γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης, νοσοκομειακοί, καρδιολόγοι και αναισθησιολόγοι διακόπτουν ορισμένα φάρμακα αρτηριακής πίεσης (BP) - ειδικά αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης (ACE) και αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARB) - περιεγχειρητικά (την ημέρα χειρουργικής επέμβασης και αμέσως μετεγχειρητικά). Αυτή η πρακτική βασίζεται σε μελέτες που έδειξαν υψηλότερα ποσοστά διεγχειρητικής υπότασης και κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών όταν αυτά τα φάρμακα συνεχίζονται την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης (NEJM JW Gen MedFeb 1, 2017 και Anesthesiology 2017; 126:16) και σε κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν την διακοπή αυτών των φαρμάκων (στοιχεία χαμηλής ποιότητας; Can J Cardiol 2017; 33:17).

    Η δοκιμή POISE-3, που δημοσιεύθηκε το 2023, περιελάβανε 7500 υπερτασικούς ασθενείς από 110 νοσοκομεία σε 22 χώρες, οι περισσότεροι από τους οποίους λάμβαναν αναστολείς ΜΕΑ ή ARB. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν είτε σε «υπόταση-αποφυγή» (δηλαδή, κρατώντας αναστολείς ΜΕΑ και ARBs την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης και αμέσως μετεγχειρητικά) είτε σε «υπέρταση-αποφυγή» (δηλαδή, συνεχίζοντας τα φάρμακα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων). Η μελέτη δεν έδειξε καμία διαφορά μεταξύ των ομάδων σε ανεπιθύμητες καρδιαγγειακές ενέργειες εντός 30 ημερών - αγγειακός θάνατος, μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανακοπή - τόσο στο σύνθετο αποτέλεσμα (14% σε κάθε ομάδα) όσο και στις μεμονωμένεςκαταληκτικές εκβάσεις. Ωστόσο, η διεγχειρητική υπόταση εμφανίστηκε λιγότερο συχνά (23% έναντι 28%) όταν διατηρήθηκαν οι αναστολείς ΜΕΑ ή ARB (NEJM J W Gen Med Jun 1 2023 και AnnInternMed 2023; 176:605).

    Παρόλο που τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα 30 ημερών σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι η συνέχιση των αναστολέων ΜΕΑ και των ARB προ χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι λογική, ορισμένοι κλινικοί γιατροί εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη διεγχειρητική υπόταση. Στις προσωπικές μου επικοινωνίες με δύο πολύ έμπειρους αναισθησιολόγους - έναν νοσοκομειακό και έναν ακαδημαϊκό - συμφώνησαν ότι μια εξατομικευμένη προσέγγιση είναι η πιο κατάλληλη. Δύο παραδείγματα: (1) όταν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν μεγάλη αναμενόμενη διεγχειρητική απώλεια αίματος ή αιμοδυναμικές αλλαγές, η παράλειψη του αναστολέα ΜΕΑ ή του ARB την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αποφύγει τη ανθεκτική υπόταση που παρατηρείται μερικές φορές στο χειρουργείο. (2) εάν η ένδειξη για τον αναστολέα ΜΕΑ ή το ARB είναι καρδιακή ανεπάρκεια ή σοβαρή (δύσκολο να ελεγχθεί) υπέρταση, το όφελος από τη συνέχιση αυτών των φαρμάκων την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης πιθανότατα υπερτερεί του κινδύνου για διεγχειρητική υπόταση.
  1. Sharman JE, Otahal P, Stowasser M, et al. Blood Pressure Lowering in Patients with Central Hypertension: A Randomized Clinical Trial. Hypertension. 2024
      ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ / Abstract

    Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν αν η ρύθμιση της υπέρτασης μέσω μετρήσεων κεντρικής αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) προσφέρει οφέλη σε σχέση με τις μετρήσεις περιφερικής ΑΠ. Η μελέτη περιέλαβε άτομα με ελεγχόμενη ΑΠ μετρημένη στο βραχίονα, αλλά αυξημένη κεντρική ΑΠ και τα χώρισε σε δύο ομάδες: μία λαμβάνοντας θεραπεία με σπιρονολακτόνη και την άλλη λαμβάνοντας συνήθη φροντίδα. Κατά τη διάρκεια 24 μηνών, η ομάδα που λάμβανε σπιρονολακτόνη έδειξε σημαντική μείωση του δείκτη μάζας αριστερής κοιλίας, έναν βασικό δείκτη καρδιακής υγείας, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Και οι δύο μετρήσεις της ΑΠ, περιφερική (με διαφορετικούς τύπους μέτρησης, ΑΠ ιατρείου - σπιτιού - 24ωρης περιπατητικής καταγραφής ΑΠ) μειώθηκαν σε παρόμοιο βαθμό στην ομάδα της σπιρονολακτόνης. Δευτερεύουσες αναλύσεις αποκάλυψαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των μειώσεων στην ΑΠ και των μειώσεων στον δείκτη μάζας αριστερής κοιλίας, ανεξάρτητα από τη μέθοδο μέτρησης της ΑΠ. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σπιρονολακτόνη είναι αποτελεσματική στη μείωση της καρδιακής μάζας σε ασθενείς με κεντρική υπέρταση και ότι οι μετρήσεις περιφερικής και κεντρικής ΑΠ είναι αξιόπιστοι δείκτες αυτής της μείωσης.
  1. Effect of Alcohol-Mediated Renal Denervation on Blood Pressure in the Presence of Antihypertensive Medications: Primary Results from the TARGET BP I Randomized Clinical Trial, Circulation 2024.
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    Η απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας (RDN) έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (ΑΠ) σε άτομα με αρρύθμιστη ΑΠ, αλλά οι επιδράσεις της απονεύρωσης με αλκοόλ δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Η δοκιμή TARGET BP I επιδιώκει να καλύψει αυτό το κενό αξιολογώντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Αυτή η διεθνής, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαιοποιημένη δοκιμή περιλάμβανε 301 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση παρά τη φαρμακευτική αγωγή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν είτε στην ομάδα RDN είτε στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

    Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η αλλαγή στην 24ωρη συστολική αρτηριακή πίεση (ΣΑΠ) τρεις μήνες μετά την επέμβαση. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση της ΣΑΠ στην ομάδα RDN σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (−10.0 έναντι −6.8 mmHg). Ωστόσο, δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στο ιατρείο ή στη διαστολική αρτηριακή πίεση. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα ήταν σπάνια, με μόνο μία περίπτωση ρήξης της επικουρικής νεφρικής αρτηρίας στην ομάδα RDN.

    Συμπερασματικά, η απονεύρωση με αλκοόλ παρέχει μια μέτρια αλλά στατιστικά σημαντική μείωση της 24ωρης ΣΑΠ. Η διαδικασία ήταν γενικά ασφαλής, με ελάχιστα ανεπιθύμητα συμβάντα και χωρίς σημαντικές διαφορές στη συμμόρφωση ή στις αλλαγές φαρμακευτικής αγωγής μεταξύ των ομάδων.
  1. Sood A, Hosseini K, Soleimani H, Tavakoli K, Heydari N, Farahvash Y, Khorsand Askari M, Sood A, Najafi K, Gupta R, Rahimi K, Hakim DA. Sleep duration and hypertension incidence: systematic review and meta-analysis J Am Coll Cardiol. 2024
    ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    Πρόσφατη έρευνα ανέδειξε τη δυνητική σύνδεση μεταξύ διάρκειας ύπνου και εμφάνισης υπέρτασης (ΑΥ). Μια εκτενής μετα-ανάλυση εξέτασε δεκαέξι μελέτες κοόρτης που περιλάμβαναν πάνω από ένα εκατομμύριο συμμετέχοντες που παρακολουθούνταν για έως και 18 χρόνια. Τα ευρήματα αποκάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ της σύντομης διάρκειας ύπνου και αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης ΑΥ. Συγκεκριμένα, άτομα που κοιμούνταν λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα είχαν υψηλότερο κίνδυνο (HR: 1.11), με τις γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στον κίνδυνο ΑΥ μεταξύ των διάφορων ηλικιών ή περιόδων παρακολούθησης. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική σχέση μεταξύ της μακράς διάρκειας ύπνου και της εμφάνισης ΑΥ. Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επαρκούς διάρκειας ύπνου για την καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Καθώς τα πρότυπα ύπνου παίζουν κρίσιμο ρόλο στη συνολική ευεξία, η μελέτη αυτή προτείνει ότι η βελτίωση της ποιότητας ύπνου θα μπορούσε να είναι μια ζωτική στρατηγική για την πρόληψη της υπέρτασης. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει τους μηχανισμούς πίσω από τις παρατηρούμενες διαφορές μεταξύ των φύλων και την εξέταση μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για την προώθηση υγιεινών συνηθειών ύπνου.

Ενημερωθείτε για τα Νέα της ΕΕΥ

Εγγραφείτε στη λίστα επικοινωνίας για να σας στέλνουμε τα νέα μας

Ευχαριστούμε τους Χορηγούς της Ιστοσελίδας μας

Astrazeneca
Βιανέξ
Bayer
La Guidoti
Innovis
Menarini Hellas
Servier
Uni Farma
Viatris
Win Medica